Door de geweldige ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence (AI), robotica en bedrijfsprocesmanagement (BPM) groeit de IT procesautomatisering hard. 69% van het dagelijkse beheer werk zal volledig geautomatiseerd zijn vanaf 2024 (Gartner: AI will automate 69% of manager’s work by 2024, 2020b). Het voordeel van automatisering is dat het niet alleen aan bepaalde industrieën gekoppeld is; iedereen uit elke sector kan er van profiteren. Dit is heel praktisch, omdat je als bedrijf tegenwoordig snel van bedrijfsmodel moet kunnen veranderen. Een eis is dan ook dat de automatisering de mogelijkheid geeft om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en de laatste technologie te gebruiken om competitief te blijven. Om dit doel te bereiken is het daarom van belang om in IT procesautomatisering te investeren. Het elimineren van herhalende handmatige taken (zie hierover onze andere blogpost), resource optimalisatie en informatiecontrole zijn kritisch voor het succes op lange termijn voor een business.

Wat is IT procesautomatisering?

IT procesautomatisering is het gebruiken van automatiseringstechnologie om reguliere massaprocessen te stroomlijnen en het handmatige beheer van IT activiteiten, administratie, serviceverzoeken en ondersteuning te tackelen. De automatisering zorgt er dus voor dat er minder tot geen manuele handelingen meer hoeven worden verricht. Het verlagen van de werkdruk voor je IT-team is een win-win situatie: ze kan hierdoor de focus leggen op activiteiten die waarde opleveren. Denk aan het sturen van mails naar grote groepen, status updates controleren, service aanvragen behandelen of ervoor zorgen dat werknemers trainingen/cursussen volgen.

Voordelen voor business en IT

Geautomatiseerde bedrijfsprocessen laten activiteiten die tijd en resources kosten verdwijnen. De gevolgen zijn o.a. een betere productiviteit, klantenservice en prestatie wat ervoor zorgt dat je als bedrijf efficiënter je doel kan bereiken.

Hieronder vier voordelen opgesomd:

Tijdbesparing
Bedrijfsproces-automatisering geeft je de team de mogelijkheid zich te focussen op de belangrijke werkzaamheden en daardoor efficiënter te werken. Denk bijvoorbeeld aan kritisch denken, strategieën bedenken en klantenservice verbeteren door dichter bij de klant te staan.

Winstoptimalisatie
Alledaagse taken zijn wellicht belangrijk voor je bedrijf, maar de tijd die hierin gaat zitten kun je beter aan bots overlaten dan aan je werknemers. Routinematige taken zijn niet motiverend. Manieren om de winst te optimaliseren (en wie weet een bonus daarvoor in ruil te ontvangen) zijn motiverender en handig voor je bedrijf.

Resultaatverbetering
Machines die deze alledaagse taken overnemen kunnen meerdere berekeningen tegelijk maken. Hierdoor gaan activiteiten sneller en is de efficiëntie dus hoger.

Foutvermindering
Zelfs de beste medewerkers maken nog wel eens fouten. Medewerkers kunnen namelijk afgeleid raken, dingen vergeten, moe zijn en proberen meerdere dingen tegelijk te doen wat meestal niet bijdraagt aan een lage foutmarge. Computers hebben geen last van deze problemen, waardoor de foutmarge laag kan blijven.

Voorbeelden

Wat betreft automatisering zijn er eigenlijk ontelbaar veel oplossingen mogelijk. Hieronder noemen we drie sterke voorbeelden van processen die geautomatiseerd kunnen worden.

Google Workspace licentiebeheer
Houd eenvoudig de licenties van Google Workspace in je kantoor bij m.b.v. automatisering. Vis de inactieve gebruikers eruit via de admin console en exporteer ze naar een lijst. Vervolgens kun je evalueren of de licenties moeten worden ingetrokken of niet (is iemand bijvoorbeeld met verlof of echt vertrokken?).

IT servicedesk verzoek
Door het automatiseren van de IT servicedesk krijg je inzicht in het gehele proces, kun je interacties monitoren en prioriteiten stellen. Daarnaast kun je dashboards gebruiken om ticket-statussen te beheren, heb je minder mankracht nodig en kun je je focussen op het leveren van klantenservice in het algemeen.

IT activabeheer
Geef je werknemers gemakkelijk de keuze om resources te reserveren via een formulier. Houd de statussen, uitgifte en locaties van de resources gemakkelijk in de gaten via automatisering. Dit kan voor zowel onboard als offboarding processen. Zie hiervoor ook ons andere artikel.

De drie grote trends op het gebied van automatisering

Low-code/No-code (LCNC) is de toekomst

LCNC platformen hebben een grote opmars gemaakt, met name na de corona pandemie. Je hebt nu als business gebruiker of ontwikkelaar de mogelijkheid om apps te creëren zonder ingewikkeld en duur codeerwerk te kennen, het is puur slepen en neerzetten. Denk een beetje aan de stap van DOS naar Windows 95, ineens konden veel meer mensen met een computer werken door de grafische gebruikersinterface (GUI).

Automatisering zal een katalysator voor personeelsontwikkeling worden

De toekomst van de werkgelegenheid en geautomatiseerde medewerker onboarding zijn populaire onderwerpen, vooral werkgelegenheid. Mensen zijn bang dat de automatisering hun rol overbodig maakt waardoor de werkgelegenheid daalt. Het tegendeel is juist het geval. Automatisering maakt dagelijkse taken alleen maar efficiënter; mensen zullen nooit volledig vervangen worden door robots (denk aan een fabriek vandaag de dag, daar werken ook altijd mensen ondanks de machines). Je werknemers hoeven zich dus geen zorgen te maken.

Datakwaliteit en opschoning optimaliseren voor betere besluitvorming

Toegang tot de juiste data op het juiste moment kan beslissingen compleet veranderen en is de toekomst voor elke business. Het lastige is alleen dat de data heel erg kunnen groeien in grootte. Automatisering kan ervoor zorgen dat grote data makkelijk beheerd worden en de informatie die je krijgt zuiver, consistent en betrouwbaar is.

Waarom no-code de juiste keus is

No-code ontwikkeling is een standaard ontwikkelmethode met één groot verschil t.o.v. andere methodes: je hoeft (bijna) geen enkele regel code te schrijven.

Zoals je wellicht al op onze site hebt gelezen betekent dat dus dat je geen duur team ontwikkelaars nodig hebt om deze automatiseringen te ontwikkelen voor je business. Je kan het zelf achter je eigen bureau doen en gemakkelijk leren met onze eigen AppSheet training.

Essentiële opties om naar te kijken bij het kiezen van een tool

Wanneer je een lijst met automatiseringstools aan het samenstellen bent om te testen voor je business zijn hier zes factoren waar je op dient te letten:

Sterke integratie

Procesautomatisering zou op al je programma’s die je op kantoor gebruikt moeten werken voor een naadloze ervaring. Dit is wat ons betreft een absolute must.

Optie om flows te hergebruiken

Automatisering is pas echt nuttig wanneer het je met bestaande én toekomstige projecten helpt. Zoek dus voor tools die je de optie geven je flows op te slaan en te hergebruiken in de toekomst.

Fijne interface

Kijk naar tools met een gebruiksvriendelijke interface. Automatisering zou makkelijk in elkaar te zetten moeten zijn, test daarom ook slepen en neerzetten of visueel modelleren.

Eenvoudig te onderhouden

De tool zou je fouten moeten loggen zodat een foutmelding gemakkelijk bepaald en opgelost kan worden.

Tarieven

Is de software echt zijn geld waard? Denk niet alleen aan de prijs van het product zelf maar ook mogelijke toekomstige uitgaven zoals servicekosten, upgrades en add-ons voor compatibiliteit. Handig is om van tevoren de prijzen met bijbehorende features te checken.

IT procesautomatisering is de toekomst van de business

Volgens een onderzoek van PWC dat afgenomen werd in 2021, denkt 61% van de mensen wereldwijd dat automatisering hun baan in gevaar brengt. De realiteit is dat automatisering eerder rollen van personen in bedrijven verandert dan werk-vooruitzichten elimineert.

De rol van automatisering is het overnemen van rollen die computers beter dan ons kunnen uitvoeren, om zo menselijke fouten te laten verdwijnen en schaalbaarheid (uitbreiding) mogelijk te maken.

Bronnen

Gartner: AI will automate 69% of manager’s work by 2024. (2020b, januari 23). Gartner. Geraadpleegd op 12 oktober 2022, van https://www.gartner.com/en/newsroom/press-releases/2020-01-23-gartner-predicts-69–of-routine-work-currently-done-b

A Practical guide To IT Process Automation. (2022, 28 september). Zenphi. Geraadpleegd op 12 oktober 2022, van https://zenphi.com/a-practical-guide-to-it-process-automation/

Wil je ook verder groeien?
Plan dan een gratis consult waarin we advies geven over de mogelijkheden die zijn afgestemd op jullie specifieke situatie. Ontdek wat no code voor jou kan betekenen!

Deel dit artikel!

About the Author: Donny Kool

Donny is eigenaar van No Code Digital en een no-code specialist met een achtergrond in Digital Business & Innovation (MBA). Hij heeft een passie voor procesoptimalisatie, data en technologie. Donny heeft met zijn ervaring en achtergrond enorm veel no-code applicaties ontworpen. Direct in contact komen met Donny? Mail naar donny@nocodedigital.nl.