Rapid Application Development

Heeft jouw bedrijf ook moeite met het bijhouden van de technologische ontwikkelingen?

Als organisatie is het moeilijk om in te spelen op de nieuwste ontwikkelingen, omdat de mogelijkheden binnen de ontwikkeling van software applicaties snel ontwikkeld terwijl het bouwen ervan erg lang duurt. Rapid Application Development (RAD) biedt de mogelijkheid om als organisatie snel en goed te schakelen wanneer dat nodig is.

Wat is Rapid Application Development?

Rapid Application Development is een agile-methode om snel en behendig software te ontwikkelen. Hierdoor is het mogelijk om de ontwikkeltijd tot 10 keer sneller te laten verlopen. Zowel low-code als no-code platformen zijn gebaseerd op de RAD-methode om software te ontwikkelen, met als voornaamste doel: snelheid en wendbaarheid. Rapid Application Development wordt ook wel Rapid Application Building genoemd.

Waarom Rapid Application Development?

Er is enorm veel vraag naar developers die software kunnen maken om nieuwe toepassingen en processen te digitaliseren. Er is meer vraag dan aanbod voor deze developers, waardoor de uurtarieven van IT developers erg hoog zijn. Een gevolg daarvan is ook dat er druk op de IT-industrie staat om snel werkende producten op te leveren. Tijd is geld, zeker in dit geval. De traditionele manier van ontwikkelen, door middel van programmeren en coderen, duurt te lang en is in combinatie met de uurtarieven te duur. Als gevolg hiervan is RAD een noodzaak geworden.

Rapid application development developer

Voordelen Rapid Application Development

Wat zijn de voordelen van RAD en waarom werkt het zo goed? Hieronder hebben wij een aantal voordelen op een rij gezet:

1. Betere kwaliteit

De software is vaak beter. Dit komt omdat de medewerker die het probleem identificeert, ook onderdeel van de oplossing is door een systeem te bouwen. Deze medewerkers worden ook wel citizen developers genoemd. Dit zijn developers zonder IT ervaring die applicaties maken op een no-code platform. De medewerker die het proces uitvoert, maakt dus ook de applicatie die het proces ondersteund. Hierdoor is er geen ruis en voldoet de applicatie sneller aan alle wensen.

Ook kunnen andere gebruikers sneller feedback geven en deze feedback vervolgens snel toepassen. Door middel van deze korte feedback-loops verbeterd de kwaliteit van de software enorm snel.

2. Meetbare vooruitgang en budget management

De korte feedback-loops met frequente verbeteringen van het product, maakt het eenvoudiger om de voortgang te meten. Hierdoor is het ook makkelijker om planningen en budgetten bij te houden. De focus ligt op de ontwikkeling van kleine stukjes software die snel opgeleverd worden. Hierdoor loopt de organisatie minder tot geen risico bij IT-projecten op basis van RAD.

Bij traditionele projecten is dat namelijk anders. Ongeveer 40% van grote IT-projecten faalt. Dit komt omdat de inschatting tijd en geld slecht zijn. Op een gegeven moment stopt het project om hogere verliezen te voorkomen. Hier zijn IT-experts dus vaak zeeën aan tijd kwijt om tot realisatie van de software te komen. Daarnaast is er dus een risico of het überhaupt tot realisatie komt.

3. Kortere ontwikkelingstijd

De meetbare vooruitgang betekent ook dat bedrijven profiteren van een snellere time-to-market of een snelle implementatie van de software binnen de organisatie. Dankzij de RAD-methode zijn de citizen developers veel sneller klaar. Dit ten opzichte van applicatie ontwikkeling op basis van de ‘old school’ watervalmethode. De ontwikkeltijd is tot wel 10 keer sneller dan bij traditionele ontwikkeling.

4. Minder risico

Wanneer in een vroeg stadium alle risico’s van het project inzichtelijk zijn gemaakt, wordt software ontwikkeld. Op basis van deze inzichten wordt het een prototype gebouwd, maar in een later stadium kunnen nieuwe risico’s ontstaan waar geen rekening mee is gehouden. Met de RAD-methode kan de software makkelijk aangepast worden, waardoor projecten niet snel geschrapt worden. Dit betekent dus dat de software meebeweegt met de business in plaats van andersom.

Nadelen Rapid Application Development

RAD kent ook een aantal nadelen, althans zo wordt dat gezien door veel traditionele IT developers. Wij van No Code Digital zien de volgende nadelen in een ander licht.

1. Minder controle

Een van de voordelen van RAD is dat het een flexibele en aanpasbare applicatie biedt. Dit is natuurlijk ideaal om je snel aan te kunnen passen aan zowel problemen als kansen. Maar dit zorgt wel voor een onvermijdelijke afweging tussen flexibiliteit en controle. Meer van het één betekent minder van het ander en kan dus gezien worden als een nadeel. Als bedrijf moet er dus een afweging gemaakt worden op basis van het proces wat gedigitaliseerd moet worden.

2. Minder schaalbaar

RAD richt zich doorgaans op kleine tot middelgrote projecten en zou minder schaalbaar zijn. Dit nadeel is echter afhankelijk van welk no-code of low-code platform je gebruikt. Tegenwoordig zijn de meeste platformen juist enorm schaalbaar.

De no-code platformen die wij met No Code Digital gebruiken zijn erg schaalbaar. Zo kun je bijvoorbeeld overstappen naar een eigen SQL database en zijn er enterprise licenties voor betere governance, laadsnelheid, gebruiker- en app analytics, toepassingen met kunstmatige intelligentie (AI) en meer.

Wil je ook verder groeien?
Plan dan een gratis consult waarin we advies geven over de mogelijkheden die zijn afgestemd op jullie specifieke situatie. Ontdek wat no code voor jou kan betekenen!