Wat is no-code software ontwikkeling?
Door middel van de no-code technologie ontwikkel je makkelijk en snel software op maat zonder code te schrijven. Deze software applicaties (lees: bedrijfssystemen) zijn makkelijk aan te passen en bewegen daardoor mee met alle behoeftes van de organisatie.
Wat is no-code eigenlijk? In dit artikel brengen we het volledig in kaart. Hierbij bespreken we de volgende punten:

Hoe werkt no-code?
No-code kenmerkt zich door zijn visuele manier van ontwikkelen. Een ontwikkelaar bouwt al door middel van simpele configuraties applicaties. Hierdoor kan snel een prototype live gezet worden, waardoor gebruikers feedback kunnen geven. De applicatie wordt bijgesteld, gewijzigd en/of geoptimaliseerd, zodat hij live kan voor alle gebruikers.
Alles wordt gebouwd op een no-code platform. Hierin kunnen validaties, regels en bedrijfslogica verwerkt worden waarmee het systeem zich aanpast aan jouw business. Deze platformen maken gebruik van de agile softwareontwikkeling methode genaamd Rapid Application Development (RAD). Met RAD bouw je snel applicaties en pas je het ze simpel aan.
Wat is een no-code platform?
Om zonder code software te ontwikkelen wordt er gebruik gemaakt van een no-code platform. Deze platformen vallen onder SaaS (Software as a Service) bedrijven. Zulke platformen maken het mogelijk om applicatiesoftware te maken zonder enige kennis van codering. Het platform zorgt voor het technisch zware en ingewikkelde werk. Hierdoor kan de gebruiker zich concentreren op het maken van software dat aansluit op de behoeften van het bedrijf en de klant.
No-code platformen moeten niet verward worden met low-code platformen. Op een low-code platform heb je nog steeds enige codeer kennis nodig. Low-code platformen worden door traditionele developers gebruikt om het codeerproces te versnellen en te vergemakkelijken. Voorbeelden van zulke platformen zijn Mendix, Betty Blocks, OutSystems en Thinkwise. Voorbeelden van no-code platformen zijn AppSheet en Triggre. Deze worden gebruikt door niet-technische professionals om software te ontwikkelen.

Wat is no-code development?
No-code development is software ontwikkeling zonder een regel code te schrijven op een no-code platform. Dit maakt digitale innovatie in elke organisatie mogelijk, omdat je veel sneller en goedkoper software kan ontwikkelen.
Stel een spectrum voor waar de drie verschillende disciplines van software ontwikkeling bestaan. Aan de linkerkant vind je de traditionele software ontwikkeling. Deze manier is zeer procedureel waarbij een opsomming van stappen genomen moet worden voordat een stukje software opgeleverd wordt. In het midden zit low-code app development en aan de rechterkant hebben we no-code app development. Hier worden veel stappen overgeslagen, waardoor er snel resultaat wordt geboekt. Het idee van no-code is hieronder afgebeeld.

Hieronder is het spectrum te zien van alle app development methoden.
De no-code geschiedenis.
No-code is onderdeel van de software ontwikkeling geschiedenis, maar moet zijn eigen geschiedenis nog schrijven. No-code development is een nieuwe beweging binnen de software ontwikkeling. Als we kijken naar de geschiedenis van software ontwikkeling in het algemeen dan weten we dat het vooral heel erg duur is. Vanaf 1998 geven bedrijven minder geld uit aan standaard software pakketten en ontwikkelen ze meer software binnen de eigen muren. Hierdoor zijn ze minder afhankelijk van externe partijen en kunnen ze voor intern tarief een systeem op maat bouwen. Dit is een trend die we nog steeds zien. Ondanks deze maatregel is software ontwikkeling alsnog enorm duur. Dit komt door de traditionele manier van ontwikkelen. Voor de meeste bedrijven ziet het ontwikkelproces er als volgt uit:
- Een medewerker of afdeling vraagt een software applicatie aan om een business uitdaging op te lossen.
- Het project krijgt goedkeuring van het management en er wordt budget vrijgemaakt.
- Developers en designers ontwikkelen de applicatie.
- Na maanden of soms jaren wachten wordt de eerste versie gelanceerd. Hierna volgt een eindeloze loop van feedback, updates en nieuwe versies.
Deze traditionele manier van ontwikkelen is geen formule tot succes. Onderzoek toont aan dat 14% van de IT projecten mislukt en 49% van de IT projecten kost meer geld en tijd dan is gebudgetteerd.
In de afgelopen jaren is er een alternatief bijgekomen, namelijk no-code development. Dit heeft ervoor gezorgd dat IT projecten sneller klaar zijn, feedback sneller verwerkt wordt en het allemaal minder geld kost.
De voordelen van no-code.
Van oudsher zijn systemen moeilijk aan te passen. Als een bedrijf een nieuwe weg in slaat dan moet het systeem mee veranderen. Dit zorgt voor dure maatwerk oplossingen en een monster van een systeem waar je niet zomaar vanaf stapt.
Bij standaard software oplossingen is een aanpassing niet eens mogelijk. Met no-code bouw je je eigen systemen of koppel je een extra systeem aan je bestaande softwarepakket. Door no-code veranderen de systemen zich naar jouw wensen in plaats van andersom.
Er zijn meer veel voordelen van no-code. Hieronder bespreken we de 12 belangrijkste voordelen:
Wat kan je ontwikkelen met no-code?
Per industrie bestaan standaard software pakketten die veel voorkomende problemen in de branche oplossen. Gelukkig is niet ieder bedrijf binnen deze industrie hetzelfde, maar daarom volstaat een standaard software pakket niet altijd. No-code software zorgt ervoor dat niet alleen de veel voorkomende problemen, maar ook specifieke problemen opgelost worden. Het kan daarom de effectiviteit van het bedrijf erg verhogen. Hieronder een aantal voorbeelden waar de no-code technologie toegepast kan worden.
Industrie | Toelichting | Toepassing |
---|---|---|
HRM | HR moet veel documenten en andere personeel informatie managen. Standaard HR programma’s werken, maar kunnen niet de unieke cultuur en behoeften waarborgen. | Contractbeheer, vakantie en verjaardag reminders, bonus tracker, verlofaanvragen etc. |
Bureau’s | Bureau’s moeten veel verschillende zaken managen. Idealiter heb je een systeem dat alle processen van een lead tot aan de factuur gewaarborgd heeft. Daarnaast moeten specifieke processen gedigitaliseerd worden. | CRM, planning, urenregistratie, facturatie, offertebeheer, nacalculatie etc. |
Voorraadbeheer | Handmatig voorraadbeheer met spreadsheet of papier zorgt voor fouten. Een applicatie met real-time updates van de inventaris wordt steeds belangrijker. | Leveranciersbeheer, voorraadbeheer, coördinatie van leveringen, locatietracking, magazijnbeheer etc. |
Buitendienst | Personeel met buitendienst heeft niet altijd een computer bij de hand. Papier of notities worden vaak gebruikt, wat voor fouten zorgt. Denk bijvoorbeeld aan de bouw (aannemers), ongedierte bestrijding, schoonmaak en veel meer. | Mobiele app voor: ontvangst handtekening, foto’s voor oplevering, veiligheid tracking, routebeschrijving, verslag doen van een incident etc. |
Klantenservice | Bedrijven doen er alles aan om klanten tevreden te houden. No-code helpt om alle aspecten van klanttevredenheid te managen. | Noodsituatie management, weer meldingen, veiligheid meldingen, hotelkamer inspectie management etc. |
Procesbeheer | Fabrieken hebben veel processen en onderdelen door elkaar heenlopen. Alles moet getrackt en gemonitord worden om kwaliteit te waarborgen. | Veiligheid inspecties, kwaliteit inspecties, inventaris management, order management etc. |
Retail en e-commerce | Managers in deze branche moeten veel verschillende taken managen. Denk aan de dagelijkse gang van zaken, klanttevredenheid, inventaris, personeel en meer. Om niet alles handmatig te doen kan alles in één systeem gemanaged worden. | Training, leveranciersbeheer, inventaris management, winkel onderhoud, data management etc. |
Vastgoedbeheer | Een juist beheer van vastgoed kan soms lastig zijn. Je wilt belangrijke informatie niet over het hoofd zien zoals reparaties, huurder informatie, documenten en andere belangrijke informatie. | Huurincasso met meldingen, reparatie tickets, communicatie, naleving van regelgeving etc. |
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van no-code toepassingen. Er zijn nog genoeg industrieën en toepassingen onbenoemd gelaten. Uiteraard zijn er ook toepassingen die minder geschikt zijn. Hier gaan we hieronder verder op in.
Wanneer is no-code minder geschikt?
No-code is niet altijd de beste optie. Applicatie ontwikkeling voor onderstaande werkwijzen zijn minder geschikt voor no-code:
- Videogames
- Foto- en videobewerking
- Data warehousing
- Wetenschappelijke berekeningen
Is no-code iets voor jouw bedrijf?
Je vraagt je nu misschien af of no-code jouw bedrijf kan helpen? Het antwoord is afhankelijk van de fase van digitalisering waarin het bedrijf nu zit. We bespreken de fases hieronder.
- Digitale transformatie is al begonnen
Het bedrijf heeft een plan liggen voor digitale transformatie. No-code kan hier aan toegevoegd worden om snel bepaalde ideeën te testen. Je ziet direct hoe teams en medewerkers reageren op de nieuwe applicaties, waardoor je op een veilige en verantwoordelijke manier de volgende stap zet. In deze fase is het erg belangrijk om goed te communiceren met projectmanagers, zodat nieuwe applicaties altijd in lijn liggen met doelen hoger in de organisatie. - Digitale transformatie is nog niet of net begonnen
Het is hoogstwaarschijnlijk dat je bedrijf al aan digitale transformatie doet. Het gebruik van je telefoon tijdens werk is namelijk al een vorm van digitalisatie. Sommige bedrijven hebben meer met digitalisatie te maken dan andere bedrijven. No-code technologie is een springplank voor verdere digitale transformatie binnen je organisatie. Je hebt niet altijd een plan nodig om te starten. Er is namelijk niet veel nodig om te beginnen met de ontwikkeling van applicaties op een no-code platform. Wil je toch een andere weg inslaan? Vanwege de wendbaarheid, schaalbaarheid en modulariteit groeien de applicaties gewoon met de projecten mee.
Van een internationale corporate tot een klein familiebedrijf, elk bedrijf kan doorgroeien met no-code. Wij helpen je graag ontdekken. Neem contact met ons op voor een vliegende start met no-code en zet een volgende stap in de bedrijfsautomatisering.