In een wereld waar technologie een steeds grotere rol speelt, is de mogelijkheid om je eigen automatiseringen te bouwen een waardevolle vaardigheid. Maar wat als je geen programmeerachtergrond hebt?

Dat is waar AppSheet om de hoek komt kijken. AppSheet is een platform waarmee gebruikers apps bouwen zonder code te schrijven. Als no code bedrijf, is het daarmee een van onze belangrijkste tools om flexibele en op maat gemaakte applicaties te bouwen, zonder hoge kosten.

In dit blog lees je wat Appsheet is, waarom je het moet gebruiken en hoe je zelf aan de slag gaat met het ontwikkelen van automatiseringen.

Wat is no code?

No code ontwikkeling maakt het mogelijk om snel webapplicaties te bouwen zonder dat er programmeercode aan te pas komt. Het onderscheidt zich door een visuele benadering, waardoor zelfs niet-technische gebruikers apps kunnen bouwen door middel van eenvoudige configuraties en drag-and-drop interfaces. Dit stelt je in staat om snel prototypes te creëren en deze live te zetten, waarbij directe feedback van gebruikers mogelijk is. Door herhaald te werken aan verbeteringen kan de applicatie snel worden uitgerold voor alle gebruikers, zonder te hoeven wachten op ingewikkelde programmeerprocessen.

AppSheet in een vogelvlucht.

AppSheet, het nummer 1 no code ontwikkelplatform, stelt je in staat om op maat gemaakte applicatiesoftware te creëren zonder een regel code te hoeven schrijven. Met AppSheet kunnen gebruikers in een kort tijdsbestek volledig functionele systemen bouwen die responsief zijn en naadloos werken op mobiele apparaten, tablets en computers. Door gebruik te maken van bestaande gegevensbronnen zoals Google Spreadsheets, Drive, Calendar en Docs, krijg je snel en eenvoudig toegang tot relevante informatie. Bovendien biedt AppSheet de mogelijkheid om gegevens uit bestaande systemen te halen en te gebruiken, waardoor de mogelijkheden voor appontwikkeling eindeloos zijn.

Het ontstaan van AppSheet.

AppSheet werd oorspronkelijk opgericht in 2012 door Praveen Seshadri als een startup met als doel het vereenvoudigen van de app-ontwikkeling voor gebruikers zonder technische programmeerachtergrond. Het bedrijf groeide gestaag en verwierf al snel erkenning als een toonaangevend platform voor no code app-ontwikkeling. In januari 2020 werd AppSheet overgenomen door Google, waarmee het aansloot bij de technologiereus om de mogelijkheden van no code en low code ontwikkeling verder te versterken. De overname door Google bracht niet alleen een aanzienlijke groei met zich mee, maar ook de integratie van Google-producten, waardoor gebruikers nog meer mogelijkheden kregen om apps te bouwen en te implementeren. Appsheet is nu onderdeel van Google Workspace.

Waarom aan de slag met AppSheet?

AppSheet werd oorspronkelijk opgericht in 2012 door Praveen Seshadri en Brian Sabino als een startup met als doel het vereenvoudigen van de app-ontwikkeling voor gebruikers zonder technische programmeerachtergrond. Het bedrijf groeide gestaag en verwierf al snel erkenning als een toonaangevend platform voor no code app-ontwikkeling. In januari 2020 werd AppSheet overgenomen door Google, waarmee het aansloot bij de technologiereus om de mogelijkheden van no code en low code ontwikkeling verder te versterken. De overname door Google bracht niet alleen een aanzienlijke groei met zich mee, maar ook de integratie van Google-producten, waardoor gebruikers nog meer mogelijkheden kregen om apps te bouwen en te implementeren.

Flexibiliteit: Een van de meest opvallende eigenschappen van AppSheet is de flexibiliteit. Het bekende gezegde “software is never finished” benadrukt het belang van aanpasbaarheid van systemen. AppSheet maakt het gemakkelijk om wijzigingen aan te brengen en bij te werken, zonder dat dit gepaard gaat met hoge kosten.

Schaalbaarheid: AppSheet is klaar voor gebruik op enterprise-niveau, waardoor het gemakkelijk te schalen is. Met functies zoals koppelingen met SQL-databases en geavanceerde authenticatie-opties, zoals Active Directory, OpenID Connect, Okta en Cognito, kan het platform aan de behoeften van groeiende organisaties voldoen.

Integratiemogelijkheden: De mogelijkheden voor integratie met bestaande tools zijn bij AppSheet eindeloos. Door te koppelen met jouw bestaande systemen, kun je een laag creëren over verschillende systemen heen om ontbrekende functionaliteiten aan te vullen of meer inzicht te verkrijgen via dashboards.

Snelheid: Het uitrollen van een applicatie met AppSheet gaat ongeëvenaard snel. Dit maakt het niet alleen mogelijk om snel te reageren op veranderende behoeften, maar verlaagt ook de ontwikkelingskosten in vergelijking met traditionele softwareontwikkeling.

Kostenbesparend: Ontwikkelen met AppSheet is kostenefficiënt doordat er geen programmeurs aan te pas komen. Dit resulteert in lagere uurtarieven en minimaliseert de investering voor op maat gemaakte oplossingen.

Veiligheid: Als onderdeel van Google, bevat AppSheet geavanceerde beveiligingsmaatregelen. Met toegangscontrole, gegevensversleuteling en uitgebreide governance-instellingen zorgt het voor een veilige omgeving van jouw gegevens.

Community: De AppSheet-community is een bron van kennis en ondersteuning. Gebruikers helpen elkaar bij ontwikkelingsvraagstukken en dragen bij aan het verbeteren van het platform door feedback te geven aan Google, wat weer leidt tot nieuwe functionaliteiten.

De belangrijkste functionaliteiten van AppSheet.

AppSheet biedt een scala aan krachtige functionaliteiten die gebruikers in staat stellen om op maat gemaakte apps te creëren. We lichten de belangrijkste vier functionaliteiten uit:

1. Vastleggen van gegevens: AppSheet-apps kunnen verschillende soorten gegevens vastleggen, waaronder afbeeldingen, handtekeningen, geolocaties, barcodes en NFC-tags. Gegevens worden automatisch gesynchroniseerd met de cloud of kunnen handmatig worden gesynchroniseerd.
  2. Makkelijk toegang tot gegevens: Gebruikers kunnen gesynchroniseerde, gedeelde gegevens gebruiken om samen te werken tussen mobiele of desktop apparaten. Workflow regels kunnen worden ingesteld om meldingen te activeren of opdrachten toe te wijzen, en offline toegang is mogelijk.
  3. Gegevensweergave: AppSheet biedt diverse weergavemogelijkheden voor gegevens, zoals tabellen, formulieren, kaarten, grafieken, kalenders en dashboards. Je kunt meerdere weergaven creëren met gegevens uit verschillende bronnen.
  4. Declaratief programmeermodel: In plaats van traditionele code maakt AppSheet gebruik van een declaratief programmeermodel waarbij je de logica van de app-activiteit kunt aanpassen zonder code te schrijven. Dit biedt een hogere efficiëntie, schaalbaarheid en beveiliging.

AppSheet biedt standaard integratie met diverse populaire databronnen, waaronder:

• Google Sheets
  • Google Forms
  • Google Calendar
  • Google Drive
  • Microsoft Excel en Office 365
  • Dropbox
  • Box
  • Smartsheet
  • Airtable
  • Salesforce
  • Google Bigquery
  • Microsoft SQL Server
  • MySQL
  • PostgreSQL

De toepassingen van AppSheet.

Snelle ontwikkeling van mobiele apps

AppSheet stelt gebruikers in staat om snel en eenvoudig mobiele apps te ontwikkelen zonder dat daarvoor programmeerkennis nodig is. Dit is vooral handig voor bedrijven die op maat gemaakte oplossingen nodig hebben om specifieke bedrijfsprocessen te ondersteunen, zoals het bijhouden van voorraad, het beheren van taken of het vastleggen van gegevens op locatie.

Gegevensintegratie en automatisering

AppSheet kan worden gebruikt om gegevens uit verschillende bronnen te integreren, zoals Google Sheets, Excel-bestanden, SQL-databases en meer. Door geautomatiseerde workflows en procesautomatisering toe te passen, kunnen organisaties efficiënter werken en de productiviteit verhogen.

Verbeterde samenwerking en communicatie

Met AppSheet kunnen teams beter samenwerken door middel van gedeelde gegevens en workflows. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het beheren van projecten, het coördineren van activiteiten op locatie of het volgen van de voortgang van taken.

Flexibele rapportage en analyse

AppSheet biedt verschillende manieren om gegevens weer te geven en te analyseren, zoals dashboards, grafieken, kaarten en meer. Dit stelt gebruikers in staat om inzicht te krijgen in hun gegevens en betere zakelijke beslissingen te nemen op basis van actuele informatie.

Is AppSheet veilig te gebruiken?

Ja, AppSheet is veilig te gebruiken. Gegevens worden opgeslagen op het apparaat van de gebruiker en in het bestaande cloudgebaseerde opslagsysteem. Wanneer je de app synchroniseert, worden de wijzigingen die je aanbrengt verzonden naar de AppSheet-webdienst via een versleuteld protocol (HTTPS). Vervolgens past AppSheet de wijzigingen toe op het backend-spreadsheet (op Google Drive, Dropbox, etc.). De nieuwste versie van het spreadsheet of de database wordt gelezen (vanaf Google Drive, Dropbox, etc.) en teruggestuurd naar de mobiele app.

Daarnaast is het platform van AppSheet geverifieerd als SOC2-compatibel, wat betekent dat het voldoet aan de strenge beveiligingsnormen voor het beheer van klantgegevens en de bescherming van de privacy.

Lees hier meer over de security van Appsheet.

Ook aan de slag met AppSheet?

AppSheet biedt een krachtige oplossing voor organisaties die streven naar efficiëntie, flexibiliteit en innovatie in hun bedrijfsprocessen. Als gespecialiseerde AppSheet-expert helpen wij organisaties bij het ontwikkelen en implementeren van no-code oplossingen die perfect aansluiten op jouw behoeften.

Heb je een idee en wil je aan de slag met AppSheet? Plan een vrijblijvend consult, bel of mail ons. Wij denken graag met je mee over de mogelijkheden van no code!

Wil je ook verder groeien?
Plan dan een gratis consult waarin we advies geven over de mogelijkheden die zijn afgestemd op jullie specifieke situatie. Ontdek wat no code voor jou kan betekenen!

Deel dit artikel!

About the Author: Donny Kool

Donny is eigenaar van No Code Digital en een no-code specialist met een achtergrond in Digital Business & Innovation (MBA). Hij heeft een passie voor procesoptimalisatie, data en technologie. Donny heeft met zijn ervaring en achtergrond enorm veel no-code applicaties ontworpen. Direct in contact komen met Donny? Mail naar donny@nocodedigital.nl.