De bouwsector

Digitalisering van de werkplaats is niet meer weg te denken. Toch heeft het personeel met buitendienst niet altijd een computer of draadloze internetverbinding bij de hand. Als een gevolg hiervan loopt de digitalisering in veel van de sectoren met buitendienst achter. Denk bijvoorbeeld aan de bouwsector. Software voor de bouw en buitendienst bestaat, maar is niet optimaal. In dit artikel lees je waarom.

Door onder andere de komst van de pandemie, de energietransitie waar Nederland zich in bevindt en de stijgende kosten die hierbij komen kijken wordt de bouwsector serieus uitgedaagd. Hierdoor komen bedrijven steeds meer onder druk te staan om hun processen kosten- en tijd efficiënter te maken.

Daarnaast laat onderzoek van GoCanvas zien dat maar liefst 50 procent van de dagelijks gewerkte tijd van een werknemer in de bouwsector wordt besteed aan verspillende activiteiten, die worden veroorzaakt door slechte communicatie, onvoldoende management of overbezetting. Ondertussen verliezen bouwbedrijven cumulatief miljarden aan inefficiënte processen bij het operationele- en onderhoudspersoneel en aan verouderde communicatie zoals papieren documenten. Dit zijn verbazingwekkend hoge cijfers die duidelijk voortkomen uit een achterstand in bedrijfsdigitalisering.

Daarom is het voor leidinggevende bij bedrijven in de bouwsector belangrijk om de productiviteit en effectiviteit te verhogen. Er kunnen namelijk verschillende problemen ontstaan. Voorbeelden zijn dat iedere werknemer zijn taken anders uitvoert en hier weinig tot geen controle op is. Een ander voorbeeld is dat gegevens en werkprocessen opgeslagen zitten in papieren documenten of in verschillende losse tools. Hierdoor ontstaat een wildgroei en chaos van papieren documenten, losse notities en spreadsheet of excel documenten.

No-code in de bouwsector
Software concurrenten bouw

Dit met alle gevolgen van dien. Documenten gaan verloren, er ontstaat dubbel werk of er worden zelfs fouten gemaakt die geld kosten. Met name het laatste gevolg is wat je ten allen tijde wilt voorkomen. Er bestaan verschillende standaard software pakketten voor de bouw of buitendienst die een deel van deze problemen voor je oplost. Toch zien we dat nooit alle werkprocessen van jouw bedrijf in 1 standaard software pakket past. Om een systeem te bouwen dat precies werkt zoals het bij jouw bedrijf verloopt is maatwerk nodig. Maar maatwerk op basis van traditionele ontwikkeling is duur.

Wat is wel de oplossing voor de bouw?

No-code heeft de ogen geopend van steeds meer bedrijven in de bouwbranche. Het biedt namelijk de mogelijkheid om zonder hoge kosten op maat gemaakte applicaties te bouwen voor desktop, tablet en smartphone. Deze applicaties vervangen bestaande systemen, maar dat hoeft niet. Door middel van koppelingen werken no-code applicaties ook goed samen met bestaande systemen.

In een eerder artikel hebben wij uitgelegd wat no-code is en waarom standaard software of duur maatwerk niet volstaat. No-code software biedt dus ook de perfecte oplossing voor de bouwsector en helpt deze bedrijven uit de brand. Het zorgt er namelijk niet alleen voor dat veel voorkomende problemen, maar ook specifieke problemen van jouw bedrijf opgelost worden. Daarmee kan het de productiviteit en effectiviteit van je bedrijf aanzienlijk verhogen.

No-code software voor de bouw oplossingen

Hieronder een aantal concrete oplossingen die no-code biedt en hoe het jouw bedrijf naar een hoger niveau tilt!

Offerte management

Bij veel bedrijven ontstaat schaduw administratie, omdat het boekhoudpakket niet precies de opties heeft die jij nodig hebt voor het opstellen van offertes. No-code maakt het mogelijk om offerte management te bouwen, zoals jij dat wilt. Offerte aanvragen worden met alle nodige informatie in het systeem gezet. Via de applicatie opent personeel Google Maps om direct naar de locatie te gaan voor de opname. Vervolgens is het mogelijk om handmatig of automatisch een offerte op te stellen die naar de klant gaat. Bij akkoord worden misschien wel direct mensen ingepland en factuurregels aangemaakt. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Steigerbouw
No-code camera app

Opnames

Bij veel bedrijven met buitendienst moet er vooraf informatie worden ingewonnen om een offerte te maken, maar bij deze opnames hebben we vaak geen laptop mee. Met no-code applicaties gebeurt de opname via tablet of mobiel, zoals dat voor jullie het beste werkt. Er kunnen foto’s, tekeningen, notities en meer ingeladen worden. De applicatie kan zelfs op basis van input direct een offerte opstellen (op basis van een vastgestelde calculatie bijvoorbeeld), waarna via de app een handtekening gezet wordt. Uiteraard is het ook mogelijk om de offerte automatisch op de mail te zetten.

Urenregistratie en taken registratie

Een van de grootste problemen van vrijwel elk bedrijf met een buitendienst, maar tegenwoordig ook met medewerkers die thuiswerken, is het bijhouden en registreren van de gewerkte uren. Er zijn veel standaard applicaties die in urenregistratie voldoen. Het probleem van deze applicaties is dat ze niet of nauwelijks gekoppeld zijn met bestaande systemen. Met no-code is dit wel het geval. Hierdoor kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat mensen alleen uren registreren op ingeplande projecten. Een ander voorbeeld is dat gewerkte uren verwerkt worden in de loonadministratie. Het is ook mogelijk om alarmbellen in te stellen wanneer iemand te veel uren geregistreerd heeft of wanneer de locatie waar geklokt is niet klopt. Hierdoor verminder je tijdfraude.

No-code bedrijfssoftware maakt het mogelijk om eenvoudig en snel fouten te rapporteren, opmerkingen te maken wanneer er zich op de bouwplaats unieke situaties voordoen en informatie direct te verwerken via mobiele apps. Hierdoor is de responstijd een stuk korter en zit jouw unieke bedrijfslogica in een systeem!

Urenregistratie mobiel AppSheet
No-code Kwaliteitscontrole

Beter overzicht van de werkvloer

Een veel voorkomend probleem op bouwplaatsen is diefstal, met name van waardevolle materialen zoals koper, aluminium en dure gereedschappen. No-code maakt het mogelijk om door middel van RFID-apparaten (radiofrequentie-identificatie) middelen te volgen. Dit kan helpen om gestolen of kwijtgeraakte artikelen te vinden.

Daarnaast kan via GPS de locatie van werknemers doorgestuurd worden. Hierdoor heb je bij handelingen van de werknemer, zicht op waar en wanneer deze handeling gebeurd is.

Het is zelfs mogelijk om het werkterrein inzichtelijk te krijgen aan de hand van een map. Op deze map zijn voorraden, voertuigen, computers of andere objecten aangeduid. Op basis van deze map voeren medewerkers acties uit bij een object. Hierdoor ziet iedereen die de app gebruikt wat er de afgelopen periode gebeurd is. Dit stukje digitalisering kan dus voor grote, kleine en erg uiteenlopende projecten voor verhoogde productiviteit zorgen.

Kwaliteitsinspecties

Een ander voorbeeld is de kwaliteitsinspectie. Voor of na de oplevering van het project moet misschien het personeel een checklist afvinken. No-code leent zich ook hier uitstekend voor. Checklists maak je vooraf en kun je later aanpassen. Wanneer en welke checklist van toepassing is, is makkelijk in te stellen. Daarnaast zijn verschillende automatische acties mogelijk wanneer een checklist is afgerond (succesvol of niet succesvol).

Bouwplaats
Planning tablet AppSheet

En meer…

Dit was slechts een fractie van wat mogelijk is met no-code software voor de bouw of bedrijven met buitendienst. Denk ook aan voorraadbeheer met barcode scanning, leveranciersbeheer, contractbeheer, planning, automatische rapportages et cetera.

Kortom, door middel van de no-code technologie ontwikkel je makkelijk, snel en zonder hoge kosten software op maat. Deze software applicaties voor de bouw en buitendienst zijn makkelijk aan te passen en bewegen daardoor mee met werknemers, processen, de markt, bestaande systemen en je klant. Fundamenteel anders wanneer je standaard software gebruikt waarbij jij moet meebewegen met de software. No-code software is voor zowel de bouw als bedrijven met buitendienst een kans om de productiviteit te verhogen en verder te groeien.

Wil je ook verder groeien?
Plan dan een gratis consult waarin we advies geven over de mogelijkheden die zijn afgestemd op jullie specifieke situatie. Ontdek wat no code voor jou kan betekenen!

Deel dit artikel!

About the Author: Donny Kool

Donny is eigenaar van No Code Digital en een no-code specialist met een achtergrond in Digital Business & Innovation (MBA). Hij heeft een passie voor procesoptimalisatie, data en technologie. Donny heeft met zijn ervaring en achtergrond enorm veel no-code applicaties ontworpen. Direct in contact komen met Donny? Mail naar donny@nocodedigital.nl.